Vorige | Volgende

Windgatseweg 18 Rockanje

Prijs op aanvraag 

Bewaar object

Omschrijving

LANDGOED STRYPERMONDE TE KOOP

In de volksmond domweg Stryp genoemd; het Landgoed Strypemonde geniet grote roem in Zuid-Holland en daarbuiten. Dit uitzonderlijke landgoed is vernoemd naar de kreek die hier eens stroomde, de Strype. De opdrachtgever en eerste bewoner van dit landgoed, had werkelijk een droom voor ogen. Gevarieerde natuur met vele exoten en een buitenhuis die qua architectuur de vernieuwing van die tijd voorstond. De ligging van het jachthuis op de oude zeedijk, de St. Pietersdijk, geeft een prachtig weids uitzicht over de door J.D. Zocher ontworpen landschappelijke tuinen en grote terrassen en vijvers.
Het geheel is gelegen op Westelijk Voorne tussen de natuurgebieden Voorne's Duin (circa 1.000ha) en Zuidhollandsch Landschap (circa 750ha). Het huis en de tuinen liggen ingebed in de eiken- en beukenbossen van Het Windgat, van origine een hakhoutbos aangelegd in 1845 en nu één van de laatste loofbossen van dergelijke omvang in de provincie Zuid-Holland. Het landgoed is onder de NSW gerangschikt en heeft een omvang van 100 hectare met een kerngedeelte van circa 5,5 hectare.

Dit gedeelte is nu te koop!

Het huis, gebouwd als Jachthuis, is een waar icoon! Binnengekomen waan je je in een andere tijd, omdat het interieur –die tevens ontworpen werd met het exterieur, zo vormde het ontwerp één geheel- zoveel authentieke details bevat. Zo zijn alle Gispen-lampen die het huis rijk is, in opdracht van de familie ontworpen. Maar een hoogtepunt is wel de gebeeldhouwde arend die prijkt op de gecanneleerde trappaal, van de hand van de kunstenaar J.C. Altorf, met wie de opdrachtgever een warme band had.

De architect van de woning is Jetze Willem Janzen, een naam die in één adem wordt genoemd met bijvoorbeeld Wils en Rietveld, als één van de meest impactvolle architecten van de jaren 20. Hij ontwierp Strypemonde in de stijl van de Amsterdamse School. De sfeer van het Jachthuis is, door de jaren heen, gelijk gebleven, terwijl het huis qua voorzieningen zonder meer met haar tijd is meegegaan; isolatie en dubbele beglazing, en volledig vernieuwde cv-installaties in combinatie met de gietijzeren radiatoren.

De entree van het Jachthuis wordt gesierd door een schitterende rode en groene beuk. Ervaar de statigheid van het jonge Rijksmonument, maar vooral de invloed en betrokkenheid van de bomen en beplantingen van deze indrukwekkende Historische Buitenplaats.

INDELING
Van oorsprong kende de woning een gescheiden indeling voor personeel enerzijds, en de eigenaar anderzijds. De dienstingang was via de toenmalige stookruimte en was middels een deur in de centrale gang gescheiden van het privégedeelte. Het personeelsgedeelte omvatte de garage, de stookruimte, een werkkast, een W.C. en het wildhok (tevens van buiten toegankelijk). Dit wildhok verkeert nog in originele staat, met de eiken constructie. Op de verdieping bevindt zich een grote woonkamer, met slaapkamer en een kleine badkamer met douche. Tevens bevonden de kolenberging en kruitkamer zich in dat deel van het huis.

BEGANE GROND
Het landhuis bestaat uit een langwerpige, uit drie rechthoeken samengestelde plattegrond met een geglazuurde Hollandse pannen gedekte daken. Onder het gehele pand bevindt zich een kruipruimte. De voordeur is een fraaie toogdeur die centraal is geplaatst in de voorgevel; een soortgelijke deur bevindt zich in de achtergevel. Bij binnenkomst treft u een schitterende hal waaraan zowel deze voor- als de achterdeur uitkomen. De centrale hal vertakt zich in vier richtingen, als ware het een kruis. De korte as verbindt voor en achtergevel en biedt een doorkijk door het huis, de linkervleugel van de gang geeft toegang tot de keuken, eetkamer en de dienstvertrekken. De rechtervleugel geeft tevens toegang tot een slaapkamer, een werkkamer/bibliotheek (dit waren van oorsprong twee slaapvertrekken) op de parterre en de woonkamer.

De hal heeft een vide geopend naar de voordeur en is links verbonden met een ondiepe gang naar de dienstwoning, waaraan ook trappenhuis en eetkamer grenzen. Aan de rechterzijde leidt de gang naar de meest indrukwekkende kamer die dit huis rijk is; de woon- annex jachtkamer. De echte blikvanger hier is de enorme open haard. Door de omvang zit men waarlijk in de haard in plaats van erbij. De gemetselde halfronde schouw met een zich verjongende schouwmantel onder een brede boezem van staal, waarvan de vorm is geïnspireerd op de boeg van het V.O.C.-schip de Eenhoorn, een knipoog naar de marine connectie van de opdrachtgever. Een magnifiek object in deze jachtkamer.

Een deur in de zitkamer vormt de verbinding met de oorspronkelijke slaapkamer met de aangrenzende badkamer. De badkamer - die in vrijwel originele staat bewaard is gebleven-, met betegelde vloer en wanden is voorzien van een zwarte badkuip met de originele kranen, een zwarte wastafel en een eivormige plafondlamp. De badkamers, die overigens qua lay-out vergelijkbaar zijn, zijn niet zomaar lukraak in de kleuren zwart/ oranje en blauw/ wit geschilderd; deze kleuren kwamen voort uit de Bremmer-groep, en wel uit de koker van Piet Mondriaan. In de linkerwand van de naar achteren lopende gang bevindt zich een boogvormige doorgang naar de garderobe met betegelde vloer, tegellambrisering en garderobekasten. Deze originele tegellambrisering is tevens weer één van die prachtig bewaard gebleven details, waar de architect zoveel zorg aan heeft besteed.

Hal en gangen zijn -evenals de overige ruimtes- voorzien van een houten vloer; originele eiken dikke houten balken uit het eigen hakbos. De gang naar de woonkamer is aan halzijde afgesloten door een dubbele deur van staal en glas, een deur naar het ontwerp van Piet Mondriaan (rood staal en wit glas). Aan weerszijden van deze gang bevindt zich een rechtgesloten, onder een korfboogvormig bovenlicht staande deur naar de bibliotheek en een eveneens rechtgesloten deur naar een slaapkamer. De bibliotheek bevat nog de originele boekenkasten en ossenbloedkleurig houtwerk. De woonkamer is vanuit de gang te betreden via een onder een korfboogvormig bovenlicht met radiale roeden staande deur. De woonkamer heeft een met balken verstevigd plafond.

EERSTE ETAGE
De prachtige trap vanuit de hal leidt naar de vide en overloop. Op de etage bevonden zich oorspronkelijk 6 slaapkamers, thans samengevoegd tot 4 kamers en een badkamer (met wit en blauw a la Mondriaan). Op de overloop is een luik met schuifladder die toegang geeft tot de "bergzolder". Deze zolder is een volledige verdieping, waar tevens slaapvertrekken kunnen worden in gebouwd. Het achterste gedeelte is momenteel ingericht als een klein museum.

Vanuit de jachtkamer op de begane grond een originele handgemaakte houten wenteltrap die leidt naar de bovengelegen 'Heerenkamer', een werkelijk enorme slaapkamer, met originele bedstede erin, rookkamer en originele inbouwkasten. De kamer is ongeveer 8x8m, dus echt een fors oppervlak. De kamer beschikt tevens over badkamer met douche. Deze kamer is enkel toegankelijk via deze trap. In deze kamer bevindt zich ook de rookkast in het rookkanaal van de schouw. De trap wordt afgesloten door een lage deur in een boven het trapgat gebouwde, gesloten houten kajuit met een gewelfde wand.

NATUURSCHOONWET 1928
Het landgoed is onder de Natuurschoonwet van 1928 gerangschikt (hierna NSW). Het ministerie beschrijft een NSW-landgoed als volgt: "Een landgoed is een, in Nederland gelegen, geheel of gedeeltelijk met bossen of andere houtopstanden bezette onroerende zaak. Daaronder begrepen dat waarop een buitenplaats of andere, bij het karakter van het landgoed passende, opstallen voorkomen, voor zover het blijven voortbestaan van die onroerende zaak in zijn karakteristieke verschijningsvorm voor het behoud van het natuurschoon wenselijk is". De NSW biedt vele maatschappelijke voordelen, de allerbelangrijkste is de instandhouding van vele prachtige buitenplaatsen, landgoederen en natuurgebieden. Dit wordt mede gerealiseerd door de eigenaren van NSW landgoederen een aantal fiscale voordelen te bieden.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Beschikbaar
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Landgoed
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1937

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
532 m²
Overige inpandige ruimte
107 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
108 m²
Externe bergruimte
32 m²
Bruto inhoud
2.250 m³
Perceeloppervlakte
55.000 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
11
Aantal slaapkamers
7

Energie

Isolatie
dakisolatie, vloerisolatie, gedeeltelijk dubbel glas
Soort verwarming
c.v.-ketel
Warm water
c.v.-ketel
Bouwjaar ketel
2019
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Rockanje
Sectie
A
Perceel
1479
Oppervlakte
55000 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan bosrand, aan rustige weg, beschutte ligging, in centrum, landelijk gelegen
Tuintype
tuin rondom

Garage

Soort garage
inpandig
Capaciteit
2
Voorzieningen
voorzien van verwarming, voorzien van elektra, voorzien van water
Bekijk alle kenmerken

Alle foto's

Kaart Windgatseweg 18 Rockanje

naar Windgatseweg 18 Rockanje
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object